lavindkomst

Hård skolestart for fattige familier

Foto: Odense ser Rødt

Hvert år starter omkring 50.000 danske børn i 0. klasse. De møder forventningsfulde op med store skoletasker, som er fyldt med alt, hvad der hører sig til det nye skoleliv. Men for børn i fattige familier er der hverken råd til skoletaske eller penalhus. En virkelighed, der også bakkes op i en helt ny undersøgelse fra YouGov, der viser, at hver femte forælder oplever skolestarten som en væsentlig belastning for privatøkonomien.

Sommerferien er næsten forbi og det betyder, at mange børn i de her dage pakker skoletasken og går glade og forventningsfulde afsted for at tage hul på deres skolerejse. Men selvom skolestart er en milepæl for både børn og voksne, så er det også dyrt, faktisk så dyrt, at det hos et relativt stort antal danske familier opleves som en tung økonomisk byrde. I den ny undersøgelse, som analyseinstituttet YouGov har lavet for Danske Bank, har man spurgt mere end 600 familier om, hvordan børnenes skolestart påvirker privatøkonomien og her svarer hele 19 procent, altså knap hver femte, at det for dem, er forbundet med bekymring og tvivl om økonomien, når der skal købes skoletaske, idrætstøj og penalhus.

Flest bekymringer blandt fattige familier

Selvom den nye undersøgelse fra YouGov dokumenterer, at skolestart er forbundet med økonomiske bekymringer for hver femte af de adspurgte familier, så oplever flertallet af de adspurgte familier dog ikke, at børnenes skolestart giver anledning til bekymringer.

Det vidner om, at skolestarten er klart hårdest for dem, der har mindst, nemlig familier på overførselsindkomster, med små økonomier og stramme budgetter, der ikke levner plads til opsparinger, selvom skolestart har været en kendt udgift for forældrene i årevis.

Ifølge Mødrehjælpen har titusindvis af børn fra fattige familier mere ondt i maven, end de glæder sig, for deres forældre har nemlig slet ikke råd til ny skoletaske og alt det, der følger med. Udgifterne til skolestart for et enkelt barn løber sig nemt op over mere end 1000 kroner, penge som måske er et madbudget til en hel måned. Det betyder, at nogle børn må undvære og ifølge Mødrehjælpen er der fra tidligere år eksempler på børn, der, på deres første skoledag, har stået med en nettopose i hånden.

Foto: Odense ser Rødt

Stigning i ansøgninger om skolestartshjælp

Debatten om hård skolestart for fattige familier i Danmark er langt fra ny. Hvert år har der været historier i medierne, om familier, der ikke har råd til at købe ny skoletaske og alt der ellers hører sig til og år for år har også Ngo’er, som Mødrehjælpen, råbt op om problemet.

Der findes flere tilbud om hjælp til familier, der kæmper med økonomien. Blandt andet kan man søge hjælp hos Mødrehjælpens rådgivning, Holdepunkt, hvor fattige forældre kan få hjælp med at styre en stram økonomi.

Dansk Folkehjælp har også et tilbud til familier med en stram økonomi. Organisationen uddeler en såkaldt skolestart-hjælp, som består af et gavekort på 2500 kr.

Ifølge Dansk Folkehjælps ansøgerstatistik, har flere familier i år søgt om skolestartshjælp. I 2022 søgte 2255 familier om hjælp til skolestart, og i år, 2023, ligger det tal på 2826. Skolestartshjælpen fra Dansk Folkehjælp har været uddelt siden 2022 og derfor findes der heller ikke et stort sammenligningsgrundlag. Alligevel vidner den stigningen i antallet af ansøgere, om et stort og stigende behov for hjælp i forbindelse med skolestart.

Uden for flokken fra start

Udover de reelle økonomiske udfordringer, som nogle familier oplever, er også alle bekymringerne om, at børnene kommer til at stå udenfor fællesskabet fra start, fordi de ikke har en fin taske, drikkedunk eller madkasse. Oveni det kommer også udgifter til lejrskoler, klassekassen, skolemælk og skolefoto. Når familierne er nødsaget til at fravælge de ting, betyder det, ifølge Mødrehjælpen, at børnene har svært ved at være med i det sociale fællesskab, fordi der er rigtig mange ting, som de er nødt til at takke nej til. De har ikke de samme ting og kan heller ikke det samme, som de andre børn kan, simpelthen fordi mor og far ikke har råd.

Der er brug for hjælp og en håndsrækning til de her familier, der ligesom alle andre danske børnefamilier, ønsker at give deres børn en god start. Indtil videre kommer den håndsrækning primært fra civilsamfundsaktører, frivillige initiativer, NGO’er som Mødrehjælpen og Dansk Folkehjælp, der yder hjælp og støtte til udsatte og fattige danske børnefamilier.

Du kan støtte Mødrehjælpens rådgivning med 150 kroner på sms SKOLESTART på 1272 eller Mobilepay på 908941. Skolestartshjælp fra Dansk Folkehjælp kan støttes med et valgfrit beløb på Mobilepay 59810.