Nyheder

Fattige børnefamilier har ikke råd til at holde jul

Ansøgninger om julehjælp er eksploderet. Siden Blå Kors åbnede for ansøgninger den 24. oktober, har mere end 12.500 sendt en ansøgning afsted.


Vi har efterhånden hørt det igen og igen, år efter år. For hvert år, når julen nærmer sig, melder hjælpeorganisationerne om stigende antal ansøgninger om julehjælp. Og i år er ingen undtagelse. Der er endnu engang meldt om en overvældende, eller faktisk eksplosiv stigning i antallet af ansøgninger om julehjælp. Denne gang er det organisationen, Blå Kors, der melder ud. For hos organisationen er der, indtil nu, kommet mere end 12.500 ansøgninger og det er flere end organisationen samlet set modtog i 2022.

Organisationer sender fællesbrev

Sidste år var der også et rekordhøjt antal danske familier, der søgte om julehjælp. Julehjælpen består, afhængig af hvilken organisation, der søges hos, oftest af hjælp til julemad og gaver til børnene i form af et gavekort. I år er der igen tusindvis af familier, der ikke har råd til hverken julemiddag eller gaver og derfor har Blå Kors, sammen med fire andre organisationer sendt et fællesbrev afsted til politikerne. I det lyder en opfordring til at der tilføres ekstra penge til vinter- og julehjælp.

I brevet skriver organisationerne, at selvom inflationen er aftaget, så er priserne på dagligvarer stadig højere end sidste år. Det betyder, at rigtig mange familier fortsat er pressede og derfor har brug for ekstra økonomisk hjælp. Afsenderne af brevet er, udover Blå Kors, også Mødrehjælpen, Røde Kors, Dansk Folkehjælp og Frelsens Hær.

Regnestykket går ikke op

Sidste års galoperende inflation betød, at vi alle mærkede, hvordan det pludseligt blev meget dyrere at være dansker. Det ramte naturligvis familier, der i forvejen var fattige endnu hårdere. Blandt andet viste en undersøgelse fra Dansk Røde Kors, at familier undlod at købe nødvendig medicin og sprang måltider over, fordi der simpelthen ikke var penge nok.

Og netop på grund af inflationen og de stigende priser, valgte politikerne, sidste år, at overføre 10 millioner ekstra til statens pulje til julehjælp. Det betød, at der var tre gange så mange penge i puljen, som altså hvert år hjælper organisationerne med at få råd til deres julehjælp. Social-, Bolig- og Ældreministeriet oplyser i en skriftlig kommentar til DR, at der i år er afsat 5,4 millioner kroner til statens pulje. Så foreløbig er der altså færre penge fra staten til at understøtte hjælpeorganisationernes uddeling af julehjælp, samtidig med, at flere familier i år har brug for hjælpen.

En jul fyldt med skuffelser

I Danmark lever mere end 53000 børn i fattigdom. Det er børn, der er så fattige, at de ikke engang tør håbe på at få en julegave. De forbinder ikke julen med hygge, gaver, julepynt ig bagværk. I stedet går de julen i mød med bekymringer og ondt i maven, ved tanken om en jul uden gaver, mad og alt hvad der ellers hører sig til for de fleste.

Julehjælpen er afgørende for de her familier og behovet er stort. Udover Blå Kors melder også Mødrehjælpen, at de indtil nu har fået omkring 30% flere ansøgninger end sidste år. Hos Dansk Folkehjælp, har de, indtil nu, modtaget 21.544 ansøgninger, det er 2500 flere end sidste år. Tendensen med stigende antal ansøgninger går igen hos samtlige organisationer. Derfor frygter de også, at de kommer til at give rigtig mange afslag, hvis ikke politikerne også kommer til lommerne.

Artiklen er opdateret mandag den 20.november med ansøgertal fra Dansk Folkehjælp