Kirkens Korshær åbner ny varmestue i Bolbro
I helt nye og lækre omgivelser er der endelig, efter flere års venten, åbnet en spritny varmestue i Odensebydelen, Bolbro. Her er hjerterum, plads til alle og vigtigst af alt, plads til dem, der har brug for en ekstra hjælp og omsorg, som man ikke kan give i det offentlige system.
Stemningen var god på Stadionvej 47 mandag middag, hvor brugere, politikere og medarbejdere endelig, sådan helt officielt, kunne indvie den nye varmestue i Odensebydelen Bolbro.
Mange brugere, medarbejdere og samarbejdspartnere var mødt op for at være med til officielle indvielse. Det foregik både med den berømte røde snor og flere flotte taler.
Varmestuen har været åben for brugerne i små 4 uger, men det var altså først i dag, at snoren skulle klippes. Den opgave havde de to rådmænd, henholdsvis By- og Kulturrådmand, Søren Windell og Beskæftigelses- og Socialrådmand, Christoffer Lilleholt fået. Det foregik til et stort bifald og glade tilråb fra flokken af fremmødte varmestue-brugere.
Er det virkelig til os?
Socialt udsatte er ofte en gruppe, der kommer bagerst i køen, når goderne skal fordeles. Derfor har en helt ny og lækker varmestue også fået særlig stor betydning for brugerne, som sætter stor pris på de nye flotte rammer.
–Er det virkelig bygget til os?, lød blandt andet en af reaktionerne, da en bruger så den nye varmestue i Bolbro for første gang.
Og det er virkelig bygget til dem. Varmestuen, der overvejende er finansieret af Odense Kommune, har været undervejs i flere år. Byggeriet har nemlig trukket ud af flere omgange, både på grund af Corona, inflation og stigende byggepriser.
Nu står den så, fix og færdig, til stor glæde for brugerne, som også er begejstrede for varmestuens beliggenhed.
–Beliggenhed betyder meget. Det er smart, letbanen kører lige heromme og det er nemt at komme herind, fortæller varmestue-brugeren Morten.
Leder af Kirkens Korshærs varmestuer i Svendborg og Odense, Kaj Skjølstrup er også glad for, at varmestuen nu endelig står klar. Han har nemlig i mange år set behovet for en varmestue, netop i Bolbro.
–Jeg har været med i kirkens korshær siden 1985 (…) og hele vejen igennem, har jeg mødt mange mennesker, der kom på varmestuerne (i centrum, red), som faktisk kom fra det her område. Så det var oplagt at lave en varmestue her, i stedet for at trække dem alle ind til byen.
Fællesskabet er vigtigst
Varmestuen tilbyder først og fremmest et sted at være. Der er plads til, at man kan komme ind og drikke en kop kaffe, få et måltid mad, en lur og en snak. Men der er også et helt særligt fællesskab på varmestuen og det betyder noget.
–At se nogle nye mennesker ind i mellem, det er dejligt, fortæller brugeren Henrik, der indimellem kommer på varmestuen, netop for at snakke med andre. Og han bakkes op af en anden bruger, Tut, som er glad for varmestuens mange tilbud, men allermest for det sociale samvær.
–Selvom vi ikke har brug for hjælp, så er der stadig det sociale samvær – et netværk, fortæller Tut.
Udover tilbud om mad, en lur, eller en god snak, så har varmestuen en socialrådgiver tilknyttet, ligesom der også kommer misbrugsbehandlere fast hver uge. Varmestuens faste personale står klar til at hjælpe med alt, hvad der kan være af udfordringer i brugernes liv.
–Det kan være breve fra kommunen, mit id, ting, der er galt i boligen, der er rigtig mange ting, som medarbejderne går ind og hjælper med, men grundlæggende kommer man for det sociale at snakke med medarbejdere og hinanden, fortæller leder, Kaj Skjølstrup.
Sundhed fylder hos brugerne
Den nye varmestue i Bolbro rummer også et sundhedsrum. Her hjælper en sundhedsfaglig medarbejder brugerne med sundhedsrelaterede problematikker, ligesom der er kontakt til gadesygeplejerskerne og til tandpleje for socialt udsatte. Udover det, kan brugerne også få massage, der kan hjælpe med at skabe ro, i både krop og sjæl.
–Mange mennesker døjer med, at det kører alt for hurtigt inde i hovedet. Så det at få ro på, det kan gøre, at man måske får det bedre og for nogle kan det betyde, at de måske ikke behøver at indtage så meget alkohol, siger Kaj Skjølstrup, der fortæller at sundhed fylder mere og mere for brugerne.
–I de andre varmestuer vi har, i Nørregade og i Østergade, der fylder sundhed rigtig meget. Det er noget, som mange går og bøvler med og nogle gange kan det være svært at få den rigtige hjælp hos lægen. Så vi kører også med på sygehuset eller til undersøgelse, hvis de har brug for det.
Livskvalitet til rigtig mange mennesker
Kirkens Korshær driver i forvejen to varmestuer i Odens centrum. Varmestuen i Bolbro er den tredje i rækken, og den har virkelig manglet.
De udsatte borgere, bosat i Bolbro, har nemlig tidligere måtte tage ind til Odense centrum for at benytte varmestuerne her. Men fordi miljøet omkring varmestuerne i centrum, er noget hårdere og præget af mange stoffer, har det ikke altid været lige behageligt for Bolbro-brugerne at komme her. Derfor har det også særlig stor betydning med en varmestue i nærområdet og et sted, hvor man kan være udsat på sin egen måde, uden man som bruger, i samme grad, bliver udsat for det helt hårde stofmiljø.
–Det er kanon, bare det, at den er her i Bolbro. Det har været savnet i mange år. Nu lytter politikerne endelig, siger Klaus, der er kommet fast i varmestuen siden den slog dørene op for 4 uger siden.
Brugerne føler sig hørt og de har, siden varmestuen slog dørene op, taget den til sig. Både brugere og medarbejdere er enige om, at varmestuen i Bolbro vil give livskvalitet til rigtig mange mennesker, også i et omfang, som de ikke har haft før.
Varmestuen kommer de rette menensker til gode og som varmestueleder, Kaj Skjølstrup sagde i sin tale, så er alle mennesker er noget værd, uanset hvordan de klarer sig i livet. Ordentlige rammer er også med til at give menensker værd, og netop de nye, ordentlige rammer i Bolbro, er også en måde at værdsætte mennesker på.