Nyheder

National Frivillighedsdag hylder frivillige rundt omkring i hele landet


Frivillig Fredag, den Nationale Frivillighedsdag, markeres hvert år den sidste fredag i september. Her hyldes det frivillige foreningsliv i Danmark og det sker igennem en lang række lokale arrangementer, rundt om i hele landet.

Så blev det endelig Frivillig Fredag. Dagen hvor frivilligheden fejres over hele landet. Dagen, hvor der gives en velfortjent hyldest til de mange frivillige, der hver dag gør en forskel for borgere i Danmark og bidrager til at skabe positive forandringer i samfundet.

Frivillig Freda markeres, traditionen tro, med flere hundrede forskellige lokale arrangementer. Der er både gallafester, prisuddelinger, frivillig fredagsbar, fællesskabsstafetter og små happenings og udstillinger at vælge imellem.

Frivillig Fordi

Frivillig Fredag opstod tilbage i 2011, i forbindelse med det europæiske år for frivilligt arbejde. Her udråbte daværende socialminister, Benedikte Kiær, den sidste fredag i september som National Frivillighedsdag. Formålet med dagen, er at synliggøre og hylde kreativiteten, mangfoldigheden og engagementet i den frivillige verden, samt at bygge bro mellem vores forskelligartede frivillige engagementer.

Hvert år har Frivillig Fredag et tema. I år er temaet Frivillig Fordi, der sætter fokus på personlige beretninger, historier og erfaringer, fra de mange dedikerede frivillige rundt omkring i Danmark. På Frivillig Fredags instagramprofil kan man læse en række små portrætter, hvor frivillige fra forskellige foreninger fortæller, hvorfor de har valgt at engagere sig.

Fællesspisning i Grindsted og fællessang i Gentofte

Det er landsorganisationen Frivilligcentre & Selvhjælp Danmark, FriSe, som er national koordinator for Frivillig Fredag. Men selve markeringen af dagen og de mange forskellige arrangementer foregår ude lokalt.

I Rudersdal fejres dagen med musikalske indslag, i Grinsted er der fællesspisning, hvor maden bliver serveret af de lokale politikere og i Randers er der til morges blevet delt rundstykker ud på gaden. Fællesskabstafetten bæres i mål i Silkeborg, på Frederiksberg bibliotek er der udstillet små fortællinger fra frivillige og i Lemvig inviteres der til Frivillighedsbazar og filmvisning.

I Gentofte er der pop-up happenings og fællessang og i Esbjerg fejres Frivillig Fredag med indvielse af Socialkompasset. På Nordfyn er der frivillig networking og bobler og i Odense hyldes de frivillige til frivilliggalla og uddeling af en række priser.  

De mange arrangementer viser, hvordan man ude i det frivillige og i kommunerne virkelig har taget dagen til sig. Sidste år, i 2022, blev Frivillig Fredag fejret i 73 danke kommuner, hvilket vidner om, at dagen lever op til ambitionen, om at være hele Danmarks festdag for frivillighed.

Hvis du vil være med til at fejre Frivillig Fredag kan du finde et arrangement nær dig her.