Flere danske familier har ikke råd til børnenes konfirmation
Dansk Folkehjælp er en af de organisationer, der uddeler konfirmationshjælp til fattige familier. Siden de åbnede for uddeling af økonomisk konfirmationshjælp tilbage i 2016, er antallet af ansøgere kun steget.
Konfirmationen er en stor begivenhed, som de fleste ser frem til med spænding. Men for nogle danske familier er det også en begivenhed, der vækker bekymringer og ondt i maven, det er nemlig langt fra alle, der har råd til at bruge store summer på fejringen.
Det mærker de, blandt andet, hos hjælpeorganisationen Dansk Folkehjælp, der hvert år åbner op for ansøgninger om konfirmationshjælp, der kan søges fra den 16.oktober til den 19.november.
I år har 850 personer ansøgt om økonomisk hjælp, hvilket er 30 procent flere end i 2023.
Selvom der er sket en stigning i antallet af ansøgninger om hjælp til konfirmation, siden 2016, hvor organisationen åbnede op konfirmationshjælpen, så mener Pia Kimer Rasmussen fra Dansk Folkehjælp, at behovet reelt er endnu større end det, der afspejles i ansøgertallene.
–Der er mange flere, der har et behov, men som ikke søger fordi, det er flovt og pinligt. Det er utroligt skamfuldt uanset hvad du søger hjælp til som forælder. Du føler, at du har fejlet. Men det har de ikke. Og mange sidder også i en situation, de ikke selv kan gøre for.
Konfirmationerne bliver dyrere og dyrere
I de senere år, er der blevetskruet gevaldigt op for konfirmationsbudgetterne. Tal fra Nordea fra 2023, viser, at en dansk familie i gennemsnit bruger 35.700 kroner på en konfirmation. Forældregaver til konfirmanden løber i gennemsnit op på næsten 7.200 kroner. Det er summer, der er mange gange større end det, de fattigste familier har mulighed for at bruge, også selvom de graver ekstra dybt i lommerne.
Ifølge tal fra Danmarks statistik havde 28 procent af husstande, bestående af enlige forsørgere på overførselsindkomst og med mindst ét hjemmeboende barn, svært ved at få økonomien til at slå til i 2023. Og med en økonomi, der knap rækker til basale fornødenheder, er der heller ikke plads til en konfirmationsopsparing, der er simpelthen ikke noget at spare af.
–Vi glemmer tit, at mor eller far sidder i situationer, hvor de ikke engang har 50 kroner at lægge til side om måneden. 50 kroner om måneden er 600 kroner på et år. Det er mange penge for de her familier, siger Pia Kimer Rasmussen.
2000 kroner kan føles som en million
Konfirmationshjælpen fra Dansk Folkehjælp består af et kontantbeløb på 2000 kroner, som familien kan disponere over, som de vil. For at komme i betragtning til hjælpen, skal man være på overførselsindkomst og have hjemmeboende børn i konfirmationsalderen.
2000 kroner lyder måske ikke meget, når man ser på gennemsnitsbudgettet for en konfirmationsfest. Men hos Dansk Folkehjælp understreger de, at beløbet gør en kæmpe forskel for familierne.
–De her familier har en fuldstændig vanvittig evne til at få den mindste krone til at så til. Derfor kan de 2000 kroner næsten føles som en million. Der er lige pludselig mange flere muligheder, de kan få 2000 kroner til at række langt.
En marginaliseret gruppe
Når mor og far ikke har råd til konfirmationen, har det store konsekvenser. Børnene oplever ofte at stå udenfor fællesskabet og det samme gør sig gældende i konfirmationstiden, hvor det kan være svært at tale med, når snakken går i skolen. For det er ikke kun troen, der er i fokus når de unge skal konfirmeres. Nok så vigtigt er også designertøjet, de dyre biler foran kirken og store pengegaver.
– Det er et samfundsproblem, at man har kørt konfirmationer så højt op. Det skal være prestige. Det kommer til udtryk, fordi de unge mennesker også snakker, det er blevet en ting, man taler om i skolen – hvad ting koster, eller hvad for et mærke det er. Det betyder måske, at dem der får tøj, som ikke er mærkevarer, føler sig udenfor og ikke fine nok, siger Pia Kimer Rasmussen.
Private hjælpeorganisationer træder til
Aldrig før har så mange danskere haft brug for en håndsrækning fra de private hjælpeorganisationer. Det gælder både julehjælp, vinterhjælp, skolestartshjælp, feriehjælp og altså også konfirmationshjælp, hvor samtlige organisationer melder om stigende ansøgertal.
Det er er en bekymrende tendens og vidner om, at der er mennesker i det danske velfærdssamfund, som ikke har adgang til de samme goder, som resten af befolkningen, fordi de ikke har råd. Det er mennesker, som dagligt springer måltider over, som ikke har råd til medicin eller vintertøj. Der er forældre, der ikke har råd til at give deres børn et fritidsliv, oplevelser og fejringer på lige fod med andre børn.
Derfor har Pia Kimer Rasmussen fra Dansk Folkehjælp også svært ved at forestille sig, at vi ser ind i en fremtid, hvor de mest udsatte borgere, kan undvære økonomiske håndsrækninger fra de private hjælpeorganisationer.
–Jeg får en knude i maven, tænk at det skal være nødvendigt, at man som forælder skal søge hjælp til sit barns fødselsdag, skolestart, julehjælp, feriehjælp og konfirmation. Jeg er naturligvis stolt af, at vi har de her projekter, fordi det betyder, at vi kan hjælpe den her målgruppe, men jeg synes sørme det er ærgerligt, at det er nødvendigt, slutter hun.