Nyheder

Se video: Social Drive Out til socialt udsatte borgere

Social Drive Out kommer ud til mennesker i yderområderne, ud i de udsatte boligområder og ud til dem, der ikke selv kan komme ud. De har som regel et måltid mad med til de borgere, de besøger. Men deres besøg rummer også meget mere, end det.


Vi er med på Social Drive Out. En indsats, under KFUM’s Sociale Arbejde, som er målrettet mennesker, der, af flere forskellige årsager, sjældent kommer ud.

En af dem er Gerner, der bor i en lille lejlighed centralt i Odense. Lejligheden bugner af ting, sager, bunker af papirer og ikke mindst en enorm pladesamling, der bærer tydeligt præg af, at vi her, har med en inkarneret David Bowie fan at gøre.

Gerner, der er næsten blind, får hver uge hjælp fra Social Drive Out. I Odense ledes indsatsen fra KFUM’s Café Paraplyen, hvor projektmedarbejder Frederikke Stannius er ansat til at varetage Social Drive Out. Hver onsdag kommer Frederikke på besøg hos Gerner. Med sig har hun et måltid mad, en snak – og ikke mindst, en hjælpende hånd til alt det, der er svært.

Meget mere end mad

I dag står menuen på svineskank. Og imens Frederikke anretter Gerners tallerken, viser han CivilXpressens udsendte rundt i lejligheden.

Han fortæller engageret historier og små anekdoter om de ting, han har samlet sammen igennem årene. Og særligt passioneret er han, når snakken falder på David Bowie. Gerner er nemlig superfan, og det er nemt at få øje på, særligt i soverværelset, hvor Bowie LP’er pryder væggen.

Da maden er anrettet på tallerkenen, sætter både Frederikke og Gerner sig ved spisebordet, hvor der i mellem bunker af papir, breve og blade, er levnet en lille plads til tallerkenen.

De snakker lidt imens Gerner spiser sin mad. Han beder Frederikke om hjælp til at læse nogle breve fra kommunen, som han har svært ved at forstå. Men inden de kan gå i gang, skal brevet først lige findes, det har nemlig gemt sig i en af de store bunker med blade og breve, som pryder Gerners spisebord.

Da brevet er fundet, hjælper Frederikke med at forstå, og få udfyldt, de rigtige rubrikker på et papir, der skal sendes afsted til kommunen. Og det er godt for Gerner, for selvom både hjemmepleje og ledsageordningen kommer fast i hans hjem, så må de ikke hjælpe ham med de ting, som Frederikke får styr på i dag.  

Social Drive Out kommet for at blive

Social Drive Out er en landsdækkende indsats, der blev grundlagt under Coronaen. Her blev det tydeligt, hvor isolerede mange mennesker var og det hjalp ikke på det, at KFUM også måtte lukke deres caféer og andre aktiviteter på grund af smittefaren. Nogle steder i landet etablerede man såkaldte grusvejsruter, der bragte mad ud til isolerede borgere i udkanten, imens man i byer som Odense kørte ud til almennyttige boligområder, stillede sig op på græsplænerne med mad og tid til en snak med beboere, der følte sig isolerede under nedlukningen.

Selvom Corona og restriktionerne i dag er væk, så er der stadig mennesker, der er ensomme og ikke af sig selv kommer meget ud. Derfor praktiserer KFUM fortsat Social Drive Out, også i Odense, hvor vi er med i dag.

Som nævnt, styres indsatsen i Odense, fra Café Paraplyen, der er én af de mange cafèer, som drives af KFUM`s Sociale Arbejde i Danmark. Indsatsen har udviklet sig over årene og i dag består  Social Drive Out af flere tiltag. Udover ruten, hvor de fast besøger Gerner og tre andre borgere, består indsatsen også af et ugentlig besøg med mad til udsatte, især grønlændere, der holder til i Kongens Have i Odense. Og så har de også etableret en samtalecafé for kvinder i Vollsmose, ligesom de er i gang med opstarten af en ugentlig cafédag i byen Munkebo lidt udenfor Odense.

Se hele historien om hvordan, Social Drive Out bygger bro og nærer fællesskaber i videoen her, hvor du blandt andet kan møde leder af Café Paraplyen i Odense, Marianne Kragmann, projektmedarbejder i Social Drive Out, Frederikke Stannius. Og så møder vi dem, det hele handler om, nemlig Gerner, Carsten og alle de andre borgere, der har stor gavn af, at indsatser som Social Drive Out fortsat eksisterer.