Nyheder

Bekæmp ensomhed over et måltid mad: Danmark spiser sammen

Foto: Odense ser Rødt

I den her uge er der arrangeret både store og små fællesspisninger rundt omkring i hele landet, når Danmark Spiser Sammen og sætter fokus på ensomhed.

Kig op og ræk ud. Sådan lyder opfordringen fra Folkebevægelsen mod Ensomhed, der i hele uge 45 inviterer alle danskere til at mødes om et måltid mad og socialt samvær, på tværs af generationer og kulturer.

Rundt omkring i hele landet støtter et hav af frivillige sociale foreninger op om initiativet. Det er både de store organisationer som Ældresagen, men også små frivillige sociale foreninger, som eksempelvis Foreningen Bronx i Odense, der inviterer til fællesspisninger.

Og sidder man derude og har lyst til at invitere naboerne til fællesspisning eller fodboldklubben på en øl, er det også muligt at oprette sit eget arrangement.

Bryd tabuet

Det er som nævnt Folkebevægelsen mod Ensomhed, der står bag initiativet. Organisationen arbejder for, at ingen skal i Danmark skal rammes af alvorlig ensomhed.

I 2021, under anden bølge af Coronapandemien, viste en undersøgelse fra Sundhedsstyrelsen, at 600.000 voksne danskere følte sig svært ensomme.

Selvom tallene er indsamlet under Corona-nedlukningen, så er det veldokumenteret, at mange hundrede tusinde danskere oplever ensomhed som et livsvilkår.

I Folkebevægelsen mod Ensomhed, er flere end 90 organisationer, foreninger, kommuner, skoler og virksomheder gået sammen om at gøre noget ved problemet og bryde tabuet.

Danmark spiser sammen er blot et af initiativerne, som sker to gange om året, i uge 17 og i uge 45.

Så kom og vær med til hyggeligt samvær og fællesskab over et måltid mad. Du kan finde et arrangement nær dig, eller oprette dit eget her.

Hvis du vil have en smagsprøve på, hvordan et Danmark Spiser Sammen arrangement kan se ud, så se med i videoen her, der er fra en fællesspisning på Odense Rådhus tilbage i foråret.