Nyheder

Cafe Bronx i Bolbro dyrker bæredygtighed og frivillige fællesskaber

Foto: Odense ser Rødt

Cafe Bronx, der ligger i hjertet af Odensebydelen Bolbro, går op i bæredygtighed og så samler de på frivillige, fællesskaber og finurlige ideer. Foreningens arbejde blev for nyligt også anerkendt med Odense kommunes ildsjælepris.

Cafe Bronx er et sted, hvor man har lyst til at være. Det mærker man fra første gang man træder ind ad døren. For udover den hyggelige atmosfære, der blandt andet skabes af en finurlig indretning med gamle genbrugsmøbler og mange fine dekorationer, så bliver man også budt velkommen. Hos Bronx er der nemlig altid en frivillig vært på vagt. Og værtens opgave er at byde nye cafegæster velkommen og give en rundvisning, så nye besøgende får en fornemmelse af alle de mange muligheder, der er hos Cafe Bronx, som er så meget mere end bare en cafe.

For selvom Bronx både byder på kaffe og kage, så inviterer foreningen allermest til et socialt fællesskab, hvor bæredygtighed, kreativitet og gode ideer er i fokus.

Selv beskriver Bronx-stifter, Cindy Louise Frederiksen, cafeen som en fysisk ramme, hvor man kan komme ind og lave lige det, man har lyst til.

–Vi plejer at sige, at vi mødes om noget. Der kan sidde en, der strikker, og så kan der sidde en ved siden af, der snitter i en pind og så kan der være en gruppe i hjørnet, der spiller rollespil. Men det at have noget i hænderne, det skaber nogle relationer og det giver noget at snakke om.

Netop det, præger også stedet den her mandag, hvor CivilXpressen er på besøg. Der er gang i huset, hvor en stab af frivillige er ved at rydde op efter en efterårsferie, hvor der har været Magiske Dage. Der bliver sorteret perler, flyttet møbler, ordnet vasketøj, snakket på kryds og tværs, alt imens en gruppe mænd sidder i et hjørne af cafeen og planlægger et rollespil.

Foto: Odense ser Rødt

Fællesskabsbiks og midtimellem hus

Udover cafe-delen byder Bronx også på en lang række andre aktiviteter, for både store og små. Der er blandt andet fællesspisninger, foredrag og koncerter.

Når Bronx skal beskrive sig selv, sådan helt formelt, kalder de sig for et aktivitets- og kulturhus. Men kært barn har mange navne og det gælder også for Bronx, der, blandt husets brugere, omtales som en fællesskabsbiks og en fritidsordning for voksne.

Netop husets indretning giver da også associationer til en fritidsordning, for udover cafeområdet med dertilhørende køkken, så tilbyder Bronx også værkstedsfaciliteter, hvor man kan bygge alverdens ting af genbrugstræ, eller polstre sine egne møbler.

Husets kælderplan bugner med alverdens materialer, der indbyder til kreative sysler, håndværk og genbrug.

Alt det kan man som medlem af foreningen Bronx frit bruge. Konkret giver medlemskabet adgang til et sy- og møbelpolstreværksted, en byttestation, et tingbibliotek og et træ- og maleværksted. Et medlemskab koster fra 25 kr. om måneden for en husstand og man bestemmer selv beløbet derover. Det giver medlemmerne fleksibilitet til at vælge det beløb, der passer bedst til deres økonomiske situation.

Bronx går op i at være et sted, der rummer alle og det synes de også, at de er lykkes med. Dog har Bronx rigtig rigtig mange brugere i mellem 30 og 60 år, som ikke nødvendigvis lever et liv, der ligner gennemsnittets.

–Vi har alle typer her, men der er mange mellem 30 og 60 år, som kommer her. Det er mennesker, der, på den ene eller anden måde, står udenfor det normale liv. Generelt har vi en idé om, at når du er imellem 30-60 år, så er du på arbejdsmarkedet, du har en familie, du får fri kl. 16, går hjem, tager til en fritidsaktivitet. Det har vi bare en rigtig stor del i Danmark, der ikke gør, og de bliver ikke rigtig tilgodeset. Vi har et ungdomshus, vi har et seniorhus, men vi har ikke det her midt imellem-hus, siger Cindy.

Genbrug giver god mening

Selvom kernen i Bronx eksistens handler om fællesskab, så går Bronx også op i bæredygtighed, det er tydeligt, så snart man træder ind i cafeen. Der er både genbrugstøj, vægge beklædt med genbrugstræ, ligesom alt interiør består af genbrugte, eller upcyclede materialer.

Der er ikke noget, der ikke kan bruges hos Bronx og derfor findes også alverdens dingenoter, som de fleste af os måske ikke umiddelbart ville vide, hvad kunne bruges til. Men det er netop hele ideen.

–Vi opfordrer og viser folk, hvordan man kan genbruge noget mere, hvordan vi kan bytte ting og reparere ting og det har vi så sat lidt i system, så du kan gøre det hele vejen. Det er ikke nok, der bare er nogle materialer, men der er sådan set også værktøjer til at gøre tingene.

Bronx får donationer flere steder fra og det er alt mellem himmel og jord. Der er både et lille genbrugsbutikshjørne, hvor Bronx sælger ting, som vi kender det fra andre genbrugsbutikker og så en kælder, der består af hylde op og hylde ned med forskellige dimser og dutter, genbrugstræ, stofruller, tekstiler, husholdningsmaskiner og uendelig mange andre ting, som der slet ikke er plads til at nævne i denne artikel. Alt er selvfølgelig sorteret i sirlige systemer og organiseret i kasser og på hylder og indbyder til, at medlemmerne giver sig i kast med kreative sysler, reparationer eller nye opfindelser.

Frivillig på egne præmisser

I foreningen Bronx er Cindy Louise Frederiksen daglig leder og frivillig koordinator og dermed også den eneste lønnede medarbejder. Alle øvrige aktiviteter er båret af de frivillige, det gælder alt fra fællesspisningerne, til værts- og cafevagter. Men kendetegnende for Bronx er, at der er stor frihed i måden at være frivillig på.

–Her kan du komme og gå som frivillig på den måde, du har lyst til. Vi har store opgaver og små opgaver – brænder man for et eller andet projekt, så gør man det og har man lyst til at komme og vande nogle planter en time, så gør man det. Der er mange muligheder og måder at være frivillig på, fortæller Cindy Louise Frederiksen.  

En af de frivillige, som sætter stor pris på netop det, er Marianne, der kommer fast i Bronx.

– Det er hyggeligt og der sker jo en hel masse. Man kan lave lige så meget som man vil og lige så lidt som man vil. Man kan sige til eller fra, det er fedt, fortæller Marianne, som står for at passe planterne i Bronx.

Planterne får Bronx blandt andet fra Stop Spild Lokalt, der er en frivillig madspildsorganisation. Og når de får planter ind, som supermarkederne ikke kan sælge, sender de nogle af videre til Bronx, hvor Marianne på magisk vis, genopliver og giver dem nyt liv.

En af de andre frivillige, der også kommer fast i Bronx, er Jessie. Hun kommer omkring tre gange om ugen, hvor hun går til hånde med forskellige ting. Og for Jessie betyder det faktisk en hel del.

–Det får mig ud af min lejlighed. Jeg behøver ikke interagere med dem (andre frivillige, red.) på et meget dybt plan, men jeg får noget social kontakt. Det er rigtig godt, jeg er kommet her det sidste års tid og det har jeg tænkt mig at blive ved med.

Og det er nok netop det Bronx kan tilbyde. For så snart du træder ind af døren dumper du ind i et inkluderende, men uforpligtende fællesskab, hvor der ikke stilles krav om noget bestemt.

Behov i Bolbro har bredt sig til hele byen

Ideen til foreningen Bronx fik Cindy Louise Frederiksen, der selv har boet i Bolbro i 15 år, da hun i de lokale Facebook grupper fik øje på et behov fra områdets beboere for at komme af med ting, de ikke længere selv kunne bruge.  

–Jeg fik den her skøre og tossede idé med at få et rum, hvor de her ting kunne komme til gavn på en eller anden måde, så det skulle ikke være en genbrugsbutik, men have lidt mere fylde end det.

Cindy præsenterede sin ide for den områdefornyelse, der allerede var i gang i Bolbro på det tidspunkt. Bolbro-borgerne havde i den proces peget på, at midlerne der fulgte med områdefornyelsen, gerne skulle bruges til noget fællesskab og kultur. Og her passede Cindys ide om Bronx rigtig godt ind. Det blev til et to-årigt projekt, hvor rammen for det Bronx, der er i dag, blev grundlagt.

–Jeg gik i gang med at undersøge, hvad er det folk, de gerne vil have, når de siger, at de gerne vil have en café. Hvad vil de gerne have, når de siger de gerne vil have fællesskab. Ud fra det, har vi lavet rammen, som hele tiden kan blive ved med at udvikle sig.

Det, der opstod som et lille lokalt behov, har nu bredt sig til, at folk kommer fra hele Odense og også fra hele Fyn.

Anerkendelse med ildsjæleprisen

Efter et besøg hos Bronx, er den bedste beskrivelse, at det er et helt unikt sted for fællesskab og bæredygtighed. Og så har Cindy Louise Frederiksen og husets frivillige formået at skabe et sted, hvor også skrøbelige og ensomme mennesker finder overskuddet til at gå hen.

Netop det, er Bronx nu også blevet anerkendt for af Odense kommune, da de vandt Ildsjæleprisen, til årets FrivilligGalla i Odense den 29. september. Prisen gives af Odense kommune til en frivillig social aktør, der har udmærket sig særligt i det seneste år i arbejdet med at skabe positiv forandring for mennesker og for samfundet.

Ildsjælepris pryder nu en hylden midt i cafe Bronx. Prisen er en anerkendelse af det store stykke arbejde, foreningen laver og den forskel, de hver dag gør, både for frivillige, medlemmer – og hele Odense.

–Jeg tror, vi gør en kæmpe forskel. Når døren er åben, så kan man komme og være med i et fællesskab, uden de store forpligtigelser og det gør, at folk føler sig set og mødt. Vi giver det dem et fast holdepunkt, vi har rigtig mange, som kommer rutinepræget, dagligt eller hver uge og som finder ud af, at her kan man faktisk godt være. Vi ser rigtig mange, der ellers bare ville være alene derhjemme. De kommer her og får en snak, en kop kaffe, eller er med til fællesspisningen, slutter Cindy Louise Frederiksen.

Hvis du vil vide mere, om Bronx, eller besøge dem så kan du finde mere info og åbningstider på deres hjemmeside.