Nyheder

Fynsk livredder indstillet som Årets Fynbo

Foto: Odense ser Rødt

Sidste år blev mere end 30 mennesker i Odense reddet af en Antidote, en modgift som forhindrer en overdosis. I Odense er det Andreas Stache, der udbreder Antidotes og for den indsats, er han netop blevet indstillet som kandidat til Årets Fynbo 2023.


Det er ikke en hvilken som helst opgave, Odenseaneren, Andreas Stache, har taget på sig. Han redder nemlig liv, når han, utrætteligt og helt frivilligt, går på gaden for at udbrede Antidotes, en modgift-næsespray, der kan stoppe en overdosis af opioider på bare 30 sekunder.

Andreas Stache er frivillig i foreningen Antidote Danmark, der udbreder og uddanner i brug af Antidotes over hele landet. Og selvom man måske kunne tro, at Antidotes kun var nødvendig i misbrugsmiljøer, så er virkeligheden en helt anden. For stofferne flyder, både på natklubber og i festmiljøer.

Blandt andet har DR for nyligt kunne dokumentere et højt og stigende indtag af opioider blandt danske unge. Det har medført at flere unge indlægges med opioidforgiftning og i værste fald dør. Indtaget af de her stoffer er altså en slags dans med døden. Det skyldes blandt andet, at stofferne ofte er fremstillet illegalt og derfor kan man heller ikke være sikker på indholdet.

Vil gøre Antidotes bredt tilgængeligt

Hvert år dør mere end 250 mennesker i Danmark af stoffer. Over 80 procent af de dødsfald skyldes en overdosis. Ifølge Antidote Danmark kan over halvdelen af alle stofrelaterede dødsfald forhindres, hvis Antidotes gøres tilgængelig for flere, flere steder. Og derfor arbejder foreningen og frivillige som Andreas Stache for at udbrede Antidotes bredt i samfundet.

Andreas sørger for, at næsesprayen er tilgængelig og kommer i alle miljøer, hvor der florerer stoffer. Han uddanner både folk på gaden og så tager han også ud og holder kurser og uddanner på både natklubber, varmestuer, herberger, hos fagprofessionelle, på misbrugscentre og hos stofbrugere på gaden.

En utrættelig ildsjæl

Man kan vist roligt sige, at Andreas går ind under betegnelsen, ildsjæl. Vi har blandt andet tidligere på CivilXpressen fortalt om, hvordan Andreas Stache har udvidet sit repertoire, når han bevæger sig rundt i Odense og uddeler meget mere end bare Antidotes.

Andreas har gjort mange gode indtryk og, endnu mere vigtigt, reddet mange liv. Og så har han uddannet både Natteravnene, Samaritter på festivaler, medarbejdere på varmestuer, og stofbrugere på gaden. Det er nok også den utrættelige indsats, som indstilleren har ønsket, at Andreas skal hædres for som Årets Fynbo.

Vinderen kåres i det nye år

Det er Fyens Stiftstidende, der er indstifteren af hædersprisen Årets Fynbo. Den gives til et menneske, der på positiv vis har gjort sig bemærket ved at yde en indsats til gavn for Fyn eller for den omgivende verden. Årets Fynbo skal have udvist et helt særligt initiativ eller et helt særligt engagement ud over det, man med rette kan forvente.

Foreløbig er der indstillet 17 kandidater til Årets Fynbo. Men der er fortsat åben for indstillinger frem til den 4. december 2023.

Hvem der bliver Årets Fynbo må vi altså vente lidt med at få at vide. Vinderen kåres lørdag den 27. januar 2024. Indtil da, kan du læse mere om Andreas Stache og Antidote Danmark lige her, ligesom du kan se videoen her fra foråret, hvor Tv Odense ser Rødt mødte Andreas Stache til en snak om hans frivillige arbejde med Antidotes.